Банско

ЗИМА 2023/2024

Скијање и зимување во еден од најдобрите ски центри на Балканот.

БАНСКО

Градот Банско се наоѓа во подножјето на планината Пирин, на надморска височина од 925 м. Некогаш мал град со историски центар заштитен од УНЕСКО, Банско се претвори во еден главните зимски туристички центри во регионот и убедливо најпознатото бугарско ски-одморалиште. Се наоѓа на 160 км јужно од Софија и 150 км од Пловдив (втор по големина град во Бугарија) и има околу 10.000 постојани жители. Локацијата на скијачките патеки овозможува снежна покривка од декември до април, а алпската природа на планината Пирин обезбедува одлични услови за скијање. Квалитетното скијање дополнително го гарантираат софистицираните системи за вештачко оснежување.

Havana Logo with separators
mk_MKMacedonian