Боровец

ЗИМА 2022/2023

Скијање и зимување во еден од најдобрите ски центри на Балканот.

БОРОВЕЦ

Боровец е најстариот и најпопуларен ски центар во Бугарија, сместен на падините на планината Рила на која се наоѓа и највисокиот врв на Балканот. Од Софија е оддалечен 80км, од Скопје околу 220км. а најблизок град му е Самоков (на околу 10км) кој е богат со најразлични културно историски знаменитости. Зимскиот ски центар е основан на крајот на 19 век како ловен резерват за бугарските цареви. Боровец подоцна се развил во модерен ски-центар со луксузни хотели од висока категорија, ресторани, дискотеки, продавници и голем број на ски терени и ски лифтови. Боровец двапати беше домаќин на Светскиот куп во алпско скијање. Покрај одличните можности за целодневно уживање во зимските спортови, Боровец има голем број хотели, барови, кафулиња, ресторани, ноќни клубови, нудејќи незаборавна забава со локална и интернационална кујна.

Havana Logo with separators
mk_MKMacedonian