Копаоник

ЗИМА 2022/2023

Скијање и зимување во еден од најдобрите ски центри на Балканот.

КОПАОНИК е најголемиот и најразвиениот ски центар во Србија, богат со одлично подготвени скиjaчки стази кои им овозможуваат на гостите вистинско уживање во зимските спортови. Стазите за алспко и нордиско скијање се со должина од окулу 62км, а освен дневното има можност и за ноќно скијање. Копаоник е познат по тоа што има многу добра инфраструктура и поврзаност меѓу стазите. Модерните жичарници и ски лифтови имаат капацитет да опслужат окулу 35.000 скијачи на саат.

За скијачите почетници, како и за најмладите – децата, постои посебно обезбеден простор со подвижна трака и други механизми за поедноставно и брзо совладување на скијачките вештини.

 

Иако станува збор за навистина снежна планина со континентално – планинска клима, ски центарот поседува и сопствен систем за вештачко оснежување со кој се покрива површина од окулу 97% од скијалиштето, овозможувајќи одлично припремени стази и продолжена ски сезона.

 

Самиот центар на Копаоник каде се повеќето сместувачки објекти е приказна за себе – се наоѓа сред густа иглолисна шума на релативно голема надморска височина од окулу 1.700м, градбите се со складна планинска архитектура и има многу дополнителни содржини што овозможуваат незаборавни искуства во пријатен планински амбиент за сите посетители. Највисокиот точка е Панчиќев Врв со надморска височина од 2.017м, а до него се стигнува со жишарница која поврзува неколку стази.

Havana Logo with separators
mk_MKMacedonian