ТУРЦИЈА

Туризмот во Турција е фокусиран во голема мера на различни историски локалитети, како и на поморските летувалишта по должината на бреговите на Егејското и Средоземното Море. Турција, исто така е популарна дестинација за култура, спа и здравствена заштита. На својот врв во 2014 година, Турција привлекла околу 42 милиони странски туристи, рангирајќи ја како шеста најпопуларна туристичка дестинација во светот. Посетите на странските туристи значително се зголемиле во Турција помеѓу 2000 и 2005 година, од 8 милиони до 21,2 милиони, што ја направила Турција најголема дестинација во светот за странските посетители. Приходите во 2005 година изнесувале 17,5 милијарди американски долари, што, исто така, ја направила Турција една од најголемите десет по приходи во светот од туризам.

Многу културни атракции на други места во земјата вклучуваат локалитети од Ефес, Троја, Пергамон, Куќа на Богородица, Памуккале, Хиераполис, Трабзон (каде што се наоѓа еден од најстарите манастири Сумела), Конја (каде што поет Руми го поминал поголемиот дел од неговиот живот), Дидима, Антиохиска црква, религиозни места во Мардин и разурнатите градови и пејсажи на Кападокија.

Луксуз, раскош, беспрекорно испланирани „All Inclusive“ концепти во одлични хотелски комплекси со разновидни содржини, изразени природни контрасти, мистиката на Ориентот…Ова е дел од адутите на Турската Ривиера.
Со години наназад Турција важи за една дестинација со можеби најобемен избор на квалитетни хотели и традиционална одлична услуга, поради што со право е меѓу најбараните и најатрактивните дестинации во регионот. Доколку сте во онаа категорија на туристи кои преферираат хотели со разновидни и богати содржини, сместени на долги, песочни плажи – Ви препорачуваме летување во Аланија, Лара, Сиде, Белек или Кемер – Изборот на хотели е огромен а цените и условите за резервација најдобри!

Аланија

asiabeachresort 5

Белек

siam 2

Кемер

miragepark 19

Лара

delhinpalace 16

Сиде

PALOMA FINESSE 22
Havana Logo with separators